22/11/2017 από Χρυσάνθη Παπαγιαννοπούλου 0 Σχόλια
Οστεοπόρωση: πρόληψη και αντιμετώπιση
Πηγή: https://meygeia.gr/osteoporosi-prolipsi-ke-antimetopisi/
Υπάρχει κάποια αποτελεσματική λύση; Δυστυχώς, μέχρι τώρα δεν υπάρχει. Όμως, μπορούμε να ακολουθήσουμε μια σειρά στρατηγικών χάρη στις οποίες θα μετριάσουμε τις επιπτώσεις της οστεοπόρωσης, βελτιώνοντας έτσι την ποιότητα ζωής μας. Σε αυτό το άρθρο, σας προσκαλούμε να μάθετε περισσότερα για την οστεοπόρωση στις γυναίκες σήμερα.
Ποιοι παράγοντες κινδύνου καθορίζουν ποια άτομα είναι επιρρεπή στην οστεοπόρωση;
Όπως γνωρίζετε, τα οστά αποτελούνται από ζωντανό ιστό. Είναι δομές που αλλάζουν με το πέρασμα του χρόνου ξεκινώντας από τη γέννησή μας, αποκτώντας πυκνότητα και δύναμη καθώς μεγαλώνουμε και περνάμε από την παιδική στην εφηβική ηλικία, μέχρι τα είκοσί μας χρόνια περίπου. Την περίοδο αυτή συνήθως έχουμε την υψηλότερη οστική μας πυκνότητα.
Τι σημαίνει αυτό; Ότι η υγιής ανάπτυξη ενός ατόμου είναι ουσιαστική για την εξασφάλιση δυνατότερων και υγιέστερων οστών με το πέρασμα του χρόνου. Βασικά αυτό εξαρτάται από την καλή διατροφή και τις καλές συνήθειες ζωής, που επιτρέπουν στα οστά να παραμένουν υγιή και να έχουν καλή πυκνότητα.
Όμως, όπως επίσης γνωρίζετε, μερικές φορές παρουσιάζουμε έλλειψη σε ασβέστιο, φθόριο ή βιταμίνη D. Ας δούμε, όμως, τώρα λεπτομερώς ποιοι είναι οι παράγοντες που μπορούν να καθορίσουν ποιοι ίσως έχουν περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από οστεοπόρωση:
Το ότι είμαστε γυναίκες. Σωστά. Μπορεί να μοιάζει άδικο, όμως η φύση μας, τα γονίδιά μας και ορμονικοί παράγοντες καθορίζουν το αν θα υποφέρουμε από αυτή την ασθένεια, η οποία μπορεί να γίνει χρόνια μακροπρόθεσμα και με την οποία πρέπει να μάθουμε να ζούμε.
Η ηλικία. Είναι ζήτημα ηλικίας, κάτι που είναι επίσης αναπόφευκτο. Καθώς μεγαλώνουμε, έχουμε περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουμε οστεοπόρωση. Είναι φυσιολογικό.
Κληρονομικότητα. Πάσχει κάποιο μέλος της οικογένειάς σας από οστεοπόρωση; Ίσως η μητέρα ή η γιαγιά σας; Αν ναι, έχετε περισσότερες πιθανότητες να την εμφανίσετε. Αξίζει να το έχετε αυτό υπόψη σας ώστε να αρχίσετε να λαμβάνετε τα μέτρα σας από μικρότερη ηλικία.
Εμμηνόπαυση. Οι ορμονικές αλλαγές που προκαλεί η εμμηνόπαυση επίσης αυξάνουν τον κίνδυνο να πάθουμε οστεοπόρωση. Ένα άλλο προειδοποιητικό σημάδι είναι η εμμηνόπαυση που έρχεται νωρίς, γύρω στην ηλικία των 45 ετών.
Σωματότυπος. Αν είστε κάπως μικροκαμωμένες και έχετε λεπτό σώμα, υπάρχει επίσης κάποιος κίνδυνος για οστεοπόρωση
2. Παράγοντες κινδύνου που μπορούμε να ελέγξουμε:
Ένας παράγοντας που πρέπει να έχουμε υπόψη είναι η σημαντικότητα της πρόσληψης επαρκούς ποσότητας ασβεστίου και βιταμίνης D.
Αποφύγετε το οινόπνευμα καθώς και τα ζαχαρούχα και τα ανθρακούχα αναψυκτικά. Τα ποτά αυτά, που τόσο αγαπάμε, συχνά εμποδίζουν την απορρόφηση ασβεστίου.
Καπνίζετε; Αν ναι, τότε, ξεκινώντας από σήμερα, αρχίστε να μειώνετε αυτήν την ανθυγιεινή συνήθεια.
Προσοχή στις διατροφικές διαταραχές όπως η ανορεξία. Όταν οι διαταραχές αυτές διαρκούν για μεγάλα διαστήματα, τα οστά μας υποφέρουν.
Τα χαμηλά επίπεδα οιστρογόνου ή τεστοστερόνης επίσης επηρεάζουν την εμφάνιση οστεοπόρωσης. Και προσοχή στις ανωμαλίες του θυρεοειδούς καθώς επίσης προκαλούν απώλεια οστικής μάζας.
Προσέξτε επίσης τα φάρμακα όπως τα κορτικοστεροειδή. Τα συγκεκριμένα αντιφλεγμονώδη μπορούν να προκαλέσουν πολλά προβλήματα όταν λαμβάνονται για πολλά χρόνια. Το ίδιο ισχύει και για τα φάρμακα για την καούρα. Μειώνουν την απορρόφηση του ασβεστίου και προκαλούν οστεοπόρωση. Χρησιμοποιείτε τα με μέτρο, μην κάνετε ποτέ κατάχρηση!Πώς αντιμετωπίζεται η οστεοπόρωση;
Αρχικά, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε μερικά πράγματα. Η οστεοπόρωση δεν μπορεί να θεραπευτεί, μόνο να αντιμετωπιστεί. Θα πρέπει πάντα να ακολουθείτε την αγωγή που ορίζει ο γιατρός σας. Επομένως, τη στιγμή που διαγιγνώσκεστε με οστεοπόρωση, είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσετε ότι η ζωή σας δεν θα είναι πλέον ίδια με προηγουμένως. Όμως με μερικές αλλαγές, ενθάρρυνση και θέληση μπορείτε να εξακολουθήσετε να έχετε μια καλή ποιότητα ζωής.
Μην περιορίζεστε μόνο στη λήψη φαρμάκων για τον πόνο, για παράδειγμα. Εφαρμόστε τις παρακάτω απλές συμβουλές και απολαύστε τη ζωή και τον εαυτό σας:
1. Κολύμβηση: γνωρίζετε ότι ο καθιστικός τρόπος ζωής συνεισφέρει στην απώλεια οστικής πυκνότητας. Έτσι, αν μάθετε ότι πάσχετε από αυτήν την ασθένεια, μην παραιτηθείτε και μην αδρανήσετε. Η κολύμβηση τρεις φορές την εβδομάδα θα βοηθήσει πολύ στη βελτίωση της κατάστασής σας. Αυτό θα συμβάλλει στην αποφυγή της περαιτέρω απώλειας οστικής μάζας και θα παρατηρήσετε ότι είστε ικανότερες, με καλύτερη κινητικότητα και λιγότερο πόνο.
2. Μαγνήσιο και βιταμίνη D: μπορείτε να χρησιμοποιείτε τα συμπληρώματα που πωλούνται στα φαρμακεία ή μπορείτε να μιλήσετε στο/στη γιατρό σας και να του/της ζητήσετε να σας τα συνταγογραφήσει. Μπορείτε επίσης να βρείτε αυτά τα απαραίτητα στοιχεία στη διατροφή σας, όπως στο σπανάκι, στους κολοκυθόσπορους, στο καστανό ρύζι, στο ψάρι, στο αβοκάντο, στο φυσικό γιαούρτι, στις μπανάνες, στα ξερά σύκα και στη μαύρη σοκολάτα.
3. Εκουιζέτο και πικραλίδα: είναι απλά θαυμάσια, αφού μας βοηθούν να αντισταθμίσουμε τις ελλείψεις σε πυρίτιο, που τείνουμε να αντιμετωπίζουμε εμείς οι γυναίκες. Αν πίνουμε αυτά τα εγχύματα κάθε μέρα, θα μπορούμε να συνθέσουμε καλύτερα το ασβέστιο.
4. Κεράσια και λεμόνι: αυτά τα δύο φρούτα είναι απαραίτητα. Ίσως δεν είναι εύκολο να βρείτε κεράσια, όμως μη διστάζετε να πίνετε ένα ποτήρι χυμό λεμονιού την ημέρα. Γιατί; Βασικά γιατί είναι πλούσιο σε ασβέστιο και βιταμίνη C. Μας βοηθάει να εξασφαλίσουμε τη σωστή ασβέστωση των οστών μας.
Γιατί να μην αρχίσουμε να εφαρμόζουμε τα παραπάνω από σήμερα;
Πηγή: https://meygeia.gr/osteoporosi-prolipsi-ke-antimetopisi/
Σχόλια